floorwierema.reismee.nl

"Give me money!"

Lieve allemaal,

Ik ben al iets meer dan een week ziek, vorige week zondag en maandag was het het ergst maar nu gaat het gelukkig al weer beter. Ik ben maandag hier naar het ziekenhuisje geweest en heb toen na een gesprek met de dokter een malaria test gehad, maar gelukkig bleek dat ik geen malaria had. Waarschijnlijk voedselvergiftiging of bacteriën die ik via de babboes heb gekregen, hoewel ik echt een miljoen keer op een dag mijn handen was.. Maargoed, nu veel cola drinken en dan gaat het vanzelf wel een keer over.

Dinsdag ben ik alleen naar Bondo gegaan, achterop op de boda boda, (motortaxi). Dat was best chill want als je met de auto gaat moet je door alle hobbels en kuilen op die zandweg hier maar die boda boda man kan daar makkelijk om heen sturen. Dus dat was lekker genieten in het zonnetje met de wind in mijn haren. Het was ook best fijn om even niet constant met nonnen te zijn en zelf te bepalen waar je wel en niet heen gaat. In Bondo boodschappen gedaan, op de markt was echt een enorm viswijf (en ze verkocht ook nog vis haha) maar verder waren de meeste mensen wel aardig. Heel het weeshuis werd die dag grondig gepoetst en opgeruimd en alle kids kregen nette kleren aan en er werden nieuwe lakens op de bedjes gedaan en van alles en nog wat. Er kwamen namelijk “visitors”, nou dat was dus gewoon een Engelse mevrouw die even een kijkje kwam nemen. Ik moest stiekem wel lachen dat iedereen in rep en roer was voor 1 zo’n mevrouw.

Er is hier inmiddels een hele uitbarsting van malaria, na Beldina hebben nu ook nog 3 andere kindjes en een aantal moeders het. Één meisje van 2 maanden (Mary), ze is er 1 van een tweeling en is echt piepklein en krijgt daarom een infuus via haar hoofd omdat het niet in haar miniscule handje kan. Het ziet er echt heeel sneu uit. En verder hebben ook Jane (1) en Michael (2) het maar die krijgen pillen als medicatie. Als ze ziek zijn eten ze echt (bijna) niet dus het worden allemaal van die skeletjes en Michael loopt nu over het algemeen met zijn broek op zijn enkels omdat hij te dun is, ondanks de malaria is hij nog steeds hartstikke ondeugend dus het komt wel goed met hem.

Er is ook een halve volksverhuizing qua babboes geweest, er zijn er namelijk 3 verhuisd van de Nursery naar de Family. De Nursery zijn de aller kleinste en de Family zijn de wat grotere. Er zijn overigens 4 kamers waar kids slapen: 2 voor de Nursery en 2 voor de Family. Per kamer vd Family liggen nu ongeveer 11 kids en bij de Nursery heb je 2x een tweeling en 1 babboe van 3 maanden. Brighton, Winnie en Godfrey zijn nu verhuisd naar de Family. Godfrey is op de kamer waar ik meestal ben en het is echt een geinig ventje dus dat is wel leuk (Brighton is echt een huilbaby dus ik ben stiekem blij dat we Godfrey hebben ghehe).

Woensdag heb ik maar eens even een wandeling in the middle of nowhere gemaakt tijdens mijn lunchpauze (ja klinkt suf he). ik was namelijk op zoek naar een plek waar ik even kon relaxen (oke, zonnen) zonder dat er steeds kinderen of volwassenen op je af komen die Mzungu Mzungu roepen. Helaas niet echt gelukt, hoewel de wandeling wel leuk was. Best een mooi gebied hier omheen ookal is het heel droog. Ik kwam overal kinderen tegen die naar school gingen of mensen die op hun koeien of geiten aan het passen waren. Op een gegeven moment kwamen er kids uit hun koeienpoep huisje rennen “mzungu give me money, give me money”. Het valt me echt steeds meer op dat heel veel mensen in dit land om van alles en nog wat, maar vooral geld vragen.

Toen ik in Bondo op de markt was waren er vrouwen achter die kraampjes die om geld vroegen. Er zijn véél kinderen die om geld vragen en dan heb je ook nog gewoon nonnen en de moeders die zonder dat ze het volgensmij goed door hebben constant om dingen vragen (mijn camera, geld, zak suiker, geld voor school fees, een nieuwe handtas). Ik wil best iets geven zoals die tandarts kosten voor die moeder toen of afgelopen weekend handtassen voor 2 nonnen met wie ik het goed kan vinden. Maar het wordt echt MEGA irritant dat iedereen de hele tijd van alles wil van mij. Als ik tegen een moeder zeg dat ik boodschappen ga doen in Bondo dan is het eerste wat ze zegt “oh wat neem je voor mij mee”. Ik heb helemaal geen zin om dingen aan mensen te geven als ze er constant om vragen. Als ik iets wil geven dan wil ik dat doen omdat ik iemand aardig vind en omdat ik het echt graag wil, niet omdat ik me moreel verplicht voel.

Toen ik in Uganda was waren er wel kids die om snoepjes vroegen ofzo maar ik kan me niet herinneren dat iemand ooit om geld heeft gevraagd. Volgensmij is dit land een beetje verpest door de toeristen en al die mensen hier denken dat iedere blanke stinkend rijk is. Achja frustraties

(FRUST (voor de gene onder ons die dat begrijpen)).

Ik heb afgelopen week ook maar weer mijn kleren gewassen want ongeveer alles was op. Ik heb er echt een hekel aan dus had het zo lang mogelijk uitgesteld, nou dat heb ik geweten. Ik ben de hele ochtend bezig geweest (korte reminder: geen wasmachine hier, dus lekker met de hand en zo’n raar stuk zeep). Toen ik klaar was had ik allemaal gaatjes in mijn vingers van het ‘schrobben’ en van dat wasmiddel, maarr ik heb nu wel weer schone kleren dus dat is mooi.

Nog iets uitzonderlijks: ik heb maar weer aardappelen gegeten. Pas de 2e keer hier, en weer gebakken want ik verlang nog steeds niet naar gekookte aardappels. Die aardappelen waren wel gelukt maar dat wat ik er bij gemaakt had was aangefikt en ik had echt de neiging om een pizza uit de diepvries te halen en hem in de oven te gooien.. maar nee, dat kan natuurlijk niet.. dus ik heb mijn aangefikte sausje maar opgegeten haha.

Harm (mijn kleine (nu best grote) broertje was vrijdag jarig dus ik heb maar weer getrakteerd in het weeshuis en heb zelf mijn laatste stroopwafel (mimi) opgegeten. De volgende dag bleek dat de Italiaan weg was, hoera, dubbel feest. (okee gemeen). Ze heeft geen doei tegen me gezegd en ik hoorde gister van 1 van de nonnen dat ze dus terug naar Italië is, ze is bang dat er hier oorlog uitbreekt met de verkiezingen (begin maart) en wil daarom voor de verkiezingen terug zijn.

Gister had ik mijn iPod meegenomen naar de kids en ze vonden het prachtig. Hoewel ze het niet echt begrepen en steeds het oortje uit hun oor haalde, er naar keken, en weer naar hun oor brachten. Evet was er bang voor en Martin was alleen maar aan het gillen dus dat was wel grappig. Ik heb gister ook mango sap gemaakt voor alle kids en dat was me toch lekker… heb zelf ook maar genomen met het excuus dat die kids het vast niet allemaal op konden.

Vannochtend weer braaf om 7 uur naar de kerk geweest. Ik moest wel lachen want als de pastoor dat “heilige water”over al die mensen gooit met zo’n soort wc borstel loopt er een klein jongetje naast met een emmertje van dat water. Iedere keer als de pastoor die wc borstel nat heeft gemaakt houdt hij hem boven het hoofd van dat kind voordat hij er mee gaat zwaaien dus dat kind was helemaal doorweekt haha. Ook wel grappig om te zien als hij met dat ding naar kinderen zwaait want die kids duiken allemaal weg omdat ze niet nat willen worden.

Ik ben inmiddels op de helft van mijn verblijf hier en vermaak me nog steeds. Hoewel ik af en toe wel wat dingen van thuis mis (appeltaart, pizza, Famke, croissantjes met aardbeienjam, mijn eigen bed en jullie allemaal). Maar dat komt allemaal wel goed. Ik zal volgende week weer een blog plaatsen met nieuwe verhalen en ik zal binnenkort ook weer proberen wat nieuwe foto’s te uploaden.

Liefs,

Xxxxx